Watertoolkit

Watertoolkit

 

Helaas… Het Rode Kruis heeft besloten om te stoppen met de watertoolkit in zijn huidige vorm. De lespakketten zijn gedateerd en daarom wordt er ter vervanging van de watertoolkit een nieuw lespakket ontwikkeld. Deze nieuwe lespakketten vallen onder het thema natuurrampen (overstroming, droogte, hitte). Deze waren onderdeel van de watertoolkit lespakketten maar worden nu extra uitgelicht. De eerste nieuwe lespakketten worden verwacht in oktober 2017. Scholen kunnen vanaf medio oktober de lespakketten downloaden vanaf de website van het Rode Kruis.

 

Water is een interessant onderwerp met veel leerzame en leuke aspecten voor alle leerlingen in het primair onderwijs. Met de Water Toolkit vergroot je het waterbewustzijn van je leerlingen en  daarmee draag je actief bij aan de bewustwording ten aanzien van de internationale waterproblematiek.

 
Kant-en-klaar lespakket voor het basisonderwijs
De Water Toolkit is een gratis, kant-en-klaar lespakket voor alle niveaus van het primair onderwijs, waarmee je een project over water organiseert voor kinderen vanaf 4 jaar.

file141

De Water Toolkit bestaat uit:

  • Digitaal lesmateriaal, afgestemd op leeftijd en voorzien van werkbladen en prezipresentaties voor op je digi-bord. Het materiaal ontvang je na je aanvraag van de Water Toolkit, als downloadlink per e-mail;
  • Twee leskisten met doe- en speelmateriaal die kosteloos op school worden bezorgd en na afloop weer worden opgehaald;
  • Een uitgebreide handleiding voor jou en je collega-leerkrachten die je ter voorbereiding alvast kan inzien, dowloaden en printen.

 

Het lesmateriaal
Alle lessen sluiten aan bij de groepen 1-2, 3-4, 5-6 en 7-8. Per combinatiegroep zijn er vier lessen die aansluiten bij de kerndoelen van het primair onderwijs. Hierdoor is de Water Toolkit voor alle groepen en alle niveaus een waterproject op maat.
Je leent de leskisten van de Water Toolkit kosteloos voor de duur van je waterproject, meestal 1 à 2 weken. De Water Toolkit is de afgelopen jaren al uitgeleend aan meer dan 1.200 scholen in Nederland. Je vraagt de Water Toolkit aan door dit formulier in te vullen.

 

Waterbewustzijn
Met de Water Toolkit vergroot je het waterbewustzijn van je leerlingen en daarmee draag je actief bij aan de bewustwording ten aanzien van de internationale waterproblematiek. De doelstelling van de Water Toolkit is alle kinderen in het primair onderwijs bewustmaken van het belang van water, in de breedste zin van het woord.

 

Kom in actie voor het Rode Kruis!
Water is van levensbelang voor mensen, dieren en de natuur. Maar water kan ook veel verwoesten,  zoals bijvoorbeeld bij overstromingen in de Filipijnen. Te weinig water kan ook grote gevolgen hebben op een land, zoals droogte in Ethiopië. En elke minuut sterven er drie kinderen ergens op de wereld door de gevolgen van besmet drinkwater. Het Rode Kruis steunt internationale projecten voor schoon drinkwater, sanitatie, waterveiligheid  en het verminderen van de gevolgen door overstromingen en extreme droogte.
Met de Water Toolkit kun je tijdens je projectweek eenvoudig een schoolactie starten om geld in te zamelen voor de waterprojecten van het Rode Kruis. Help mee! Mogelijke acties zijn bijvoorbeeld een competitie slootje springen, of een zwemwedstrijd. Je registreert je schoolactie eenvoudig op http://kominactie.rodekruis.nl/watersanitatie, zodat mensen die de actie willen steunen online geld kunnen doneren. Ook is het mogelijk om zelf promotiemateriaal te maken voor de actie. Maak nu snel een persoonlijke actiepagina aan en laat heel de school meehelpen!

 

Initiatief en sponsoring
De Water Toolkit is een initiatief van JCI Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door sponsoring vanuit de Waterbouwsector: Koninklijke Boskalis Westminster, Van Oord Dredging and Marine Contractors, en Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Waterbouw.

 

JCI Utrecht helpt met het verspreiden van de Watertoolkit onder scholen en andere instanties in regio Utrecht.

 

Heeft u of uw school interesse?
Neem dan contact op via info@watertoolkit.nl
De Watertoolkit kunt u hier aanvragen: watertoolkit aanvragen