Wereldhandelsspel
Het Wereldhandelsspel (WHS) werd ontwikkeld door het Institute of Social Studies te Den Haag onder auspiciën van prof.dr. J. Tinbergen.
Het wereldhandelsspel is een spel voor circa 24 tot 48 deelnemers, waarin de wereldhandel wordt gesimuleerd met alle facetten daarvan, zoals onderhandelen, kartelvorming, bankroet gaan, spanning en sensatie. Een spel waarin de deelnemers voor even in de schoenen stappen van wereldleiders. Veranderen zij de wereld? Wat is hun uitdaging?
Er wordt in een aantal rondes gehandeld in grondstoffen, arbeid en eindproducten. De deelnemers investeren, beheren grondstoffen, drijven handel met elkaar, realiseren economische groei, maken afspraken, sluiten coalities en gaan leningen aan. Werkeloosheid, schaarste en overproductie komen in het spel voor. Het wereldhandelsspel staat garant voor een paar uur teamspirit, handelsgeest, relatiemanagement, politieke keuzes, personal branding maar bovenal veel plezier!! Het spel is al door velen gespeeld: van student tot bankdirecteur. De scepsis aan het begin maakt al snel plaats voor enthousiasme, actie, winnen en nieuwe manieren van samenwerken.
Het spel biedt de gelegenheid om elkaar op een informele wijze te leren kennen, om samen te werken en plezier te hebben. Leer van jezelf en je medespelers, speel met wat er ontstaat. Laat je mensen graag voor je werken of ga je juist zelf erop uit? Ga je voor eigen of het algemene belang? Hoe loopt het af met de ‘arme landen’, kunnen zij ook winnen? Wat gebeurt er met landen die uitsluitend olie produceren? Hebben landen met veel arbeidskrachten hier voordeel van of niet?
Binnen het wereldhandelsspel moeten de deelnemers op zoek gaan naar oplossingen voor deze vraagstukken en internationale handelsverhoudingen en hier proberen verandering in aan te brengen, zodat er resultaat wordt behaald. Dit gaat gepaard met emotionele en rationele beslissingen van deelnemers. Dit vergt inzet, omzetten van denken in actie, creativiteit en samenwerking.
Het wereldhandelsspel is een trainingstool waarbij onder andere de volgende competenties moeten worden ingezet:
- Van analyseren naar het ondernemen van actie
- Samenwerken
- Conflicten hanteren
- Belangen afwegen
- Analyseren van de omgeving
- Onderhandelen
- Time managen
Het spel kan onder andere worden ingezet tijdens teambuilding activiteiten, netwerkevenementen, kennismakingsbijeenkomsten, personeelsbijeenkomsten of als actieve start van een cursus.
JCI Utrecht biedt dit spel aan, onder begeleiding van ervaren gameleaders. Heeft u hier interesse in? Mail dan naar info@jci-utrecht.nl